포칼Pokhal 
 
김다은 (영남이공대학 관광영어과)▲
 
 
The weather was very hot, 50 degrees centigrade, and the air had a very bad smell. This was my first impression of India when I arrived at the airport. I spent one year in India as a volunteer. Because of the difference in culture, there were times when it was very difficult and even embarrassing for me. But, there are some things about India that I miss and one of those is Pokhal.
 
Have any of you ever heard of Pokhal? Pokhal is the main food for the people of Orissa, India. Pokhal is cooked rice that is stored in water for three days and has a slight taste like alcohol. It originally came about at a time when India was very poor and did not want to waste the leftover rice. The size of the rice is twice as long as Korean rice and contains no starch so it can’t be eaten with a spoon. They use their hands to make it.
 
I will show you how to make it. (Bringing out and show ing a demonstration) Grab a handful of rice, squeeze the water out of it, roll it in your hand and repeat the process. When it is ready you use your thumb to push it into your mouth. The side dish is curry potatoes. Because everyone uses their hands, eventually the Pokhal water turns yellow from the curry. After they finish eating they drink the yellow water and then burp. What do you think of that? Do you feel like you want to vomit? Do you feel disgusted?
 
This is the main meal I ate for one year in India. I would r

 
ather die than eat it. One day, I was invited to dinner and I found out the menu was Pokhal. The minute I saw it my body started trembling and everyone saw the expression on my face. My friends said, “You don’t have to eat it. The volunteers from last year did not eat it either. You are Korean so don’t force yourself.”
 
When I heard the words “You are Korean,” I felt so distant from my friends. I replied to them, “No, while I am living here I am Indian. I’m no different from you.” I really hated Pokhal but I wanted to show my friends that I wanted to meet them heart to heart. I shouted, “Give it to me!” but I really felt like I was going to throw up. Everyone around me watched how I was making it. As I was squeezing it and shaping it, the rice kept popping up between my fingers. Everyone was laughing and when I saw that I began to laugh with them. I made Pokhal many times after that and became very good at it.
 
Eating it was no longer a big deal because no matter what you eat it all goes into the same place. Without my realizing it, Pokhal became as natural to me as Kimchi. Actually, I like the taste of it. When I think of India I really miss it. Because I changed one thought, I was able to enjoy Pokhal and gain the hearts of my friends in India.
 
Would you like to try some?
 
 
 
 
섭씨 50도나 되는 뜨거운 날씨, 고약하기 짝이 없는 악취…, 이것이 제가 공항에 발을 디뎌 놓으면서 느낀 인도라는 나라의 첫인상이었습니다. 인도에서 자원봉사자로 지낸 1년 동안 문화의 차이로 인해 때로는 힘들고, 때로는 황당했던 적도 있었습니다. 하지만 지금은 인도라는 말만 들어도 그리워지는 것들이 많은데, 그 가운데 하나가 ‘포칼’입니다.
 
여러분은 포칼에 대해 들어본 적이 있으신지요? 포칼은 인도 오리사 사람들의 주식(主食)이랍니다. 먹다 남은 밥을 사흘 정도 물에 담가두면 알코올처럼 묘한 맛이 나는데, 이것이 포칼입니다. 인도가 몹시 가난하던 시절, 먹다 남은 밥을 버리지 않으려고 한 데서 생겨난 음식입니다. 인도 쌀은 한국 쌀보다 두 배 정도나 길고 녹말성분이 없어서 끈기가 없기 때문에 숟가락으로는 먹을 수 없답니다. 그래서 인도 사람들은 손으로 포칼을 만듭니다.
 
포칼을 어떻게 만드는지 여러분께 보여 드리겠습니다. (포칼을 꺼내 시범을 보이면서) 손에 사흘 동안 잘 숙성된 밥을 한 줌 쥐고 물을 짜낸 뒤 손 안에서 굴리는 과정을 반복하면 됩니다. 포칼이 완성되면 이렇게 엄지손가락으로 입 안에 넣으면 됩니다. 밑반찬은 카레 포테이토입니다. 다들 음식을 먹는 데 손을 사용하기 때문에 결국 포칼은 카레 때문에 노랗게 물이 듭니다. 포칼을 다 먹고 나면, 그릇에 남은 노란 물을 마시고는 트림을 합니다. 자, 어떠세요? 토할 것 같으시다구요? 메스꺼우시다구요?
 
이 포칼은 제가 인도에서 1년간 주식으로 먹은 음식입니다. 포칼을 먹느니 차라리 죽는 게 나을 것만 같았습니다. 어느 날, 저는 저녁 식사 초대를 받았는데 그날 메뉴가 포칼인 것

 
을 알았습니다. 포칼을 보는 순간 제 몸은 떨리기 시작했고, 함께 있던 친구들은 그런 제 표정을 보았습니다. 친구들은 “꼭 안 먹어도 돼.
 
작년에 해외봉사 왔던 친구들도 포칼은 못 먹었거든. 너는 한국인이니까 억지로 먹지 않아도 괜찮아” 하고 말했습니다.
 
 
"너는 한국인이니까"라는 친구의 말을 듣는 순간, 저는 친구들과 제 사이가 참 멀다는 느낌이 들었습니다. 저는 친구들에게 말했습니다. "아니, 내가 여기에 사는 동안은 나는 인도 사람이야. 너희들과 다를 것이 없다고." 저는 포칼이 정말 싫었지만, 친구들과 마음 대 마음으로 만나고 싶은 제 마음을 그들에게 보여주고 싶었습니다. 저는 "나도 포칼 좀 줘 봐!" 하고 소리쳤지만, 속으로는 토할 것만 같았습니다. 주위 사람들 모두 제가 포칼을 만드는 모습을 지켜보았습니다. 포칼을 쥐어짜고 모양을 내었지만, 쌀은 계속 제 손가락 사이로 삐져나오기만 했습니다. 그 모습을 보며 다들 웃었고, 저도 따라 웃기 시작했습니다. 그 뒤로도 저는 여러 번 포칼을 만들어 보았고, 능숙하게 포칼을 만들 수 있게 되었습니다.
포칼을 먹는다는 건 더 이상 제게 고역이 아니었습니다. 우리가 무엇을 먹든 결국에는 똑같은 곳으로 들어가니까요. 저도 모르는 사이에 포칼은 제게 있어 김치만큼이나 자연스러운 것이 되었습니다. 사실 이제는 그 맛을 좋아하게 되었습니다. 인도를 생각하면 포칼이 그리워집니다. 제 생각 하나를 바꾸었을 때 저는 포칼을 맛있게 먹을 수 있었고, 인도 친구들의 마음도 얻을 수 있었습니다.
 
여러분도 포칼 맛 좀 보실래요?
 
 
 

 (9월에 있었던 제10회 IYF영어말하기대회 대상 원고를 주최측의 허락을 받아 게재합니다.)
저작권자 © 데일리투머로우 무단전재 및 재배포 금지